AAMBEI, AAMBEIEN, HEMORROÏDEN

Aambei(en) ook wel hemorroïden is een vervelende kwaal op een vervelende plek. Zou het daarom zijn dat maar weinig mensen openhartig over aambeien durven te praten? Maar liefst één op de twee mensen heeft wel eens in zijn leven last van aambeien, toch durven maar weinigen hier openhartig over te praten. Niemand hoeft zich hiervoor te schamen, toch doen we dat stiekem wel. Aambeien kunnen het dagelijks leven flink in de weg zitten. Daarom geven we u hier in alle openheid informatie over deze veelvoorkomende kwaal en geven we u een 100% natuurlijke oplossing om aambeien te voorkomen en te genezen!

WAT ZIJN AAMBEIEN

Aambeien zijn zwellichamen – weefsel met bloedvaten – die kunnen zwellen om de anus lucht- en lekdicht af te sluiten. Aambeien behoren tot de normale anatomie van het anale kanaal. In feite heeft iedereen dus aambeien. Wanneer deze zwellichamen regelmatig onder hoge druk komen te staan, bijvoorbeeld door persen tijdens de stoelgang, loopt de druk in de bloedvaten op en kunnen ze gaan uitzetten. Wanneer het normale aambeiweefsel zodanig gezwollen en geïrriteerd is dat het klachten veroorzaakt, spreken we van een aambei zoals we die in de volksmond kennen. Aambeien zijn dus eigenlijk gezwollen bloedvaten. Ook wel vergeleken met spataderen.

uitwendige aambeien

Uitwendige aambeien liggen ter hoogte van de sluitspieren. Bij druk door het persen kunnen deze aambeien uit de anus puilen. Dit geeft een ongemakkelijke 'druk' rond de anus en vaak ook jeuk of pijn tijdens de stoelgang. Soms kan bloed zich in een externe aambei ophopen en een stolsel (trombus) vormen, wat resulteert in ernstige pijn, zwelling en ontsteking.

inwendige aambeien

Inwendige aambeien liggen boven de sluitspier van de anus en zijn meestal niet zichtbaar. Ze zijn over het algemeen niet pijnlijk, maar kunnen wel bloeden. Soms kan met de ontlasting of door hard persen een deel van de aambei tot buiten de anus rekken (verzakken). Dit staat bekend als een uitpuilende of verzakte aambei en kan pijn en irritatie veroorzaken.

aambeien symptomen

Aambeien kunnen jeuk, pijn of een branderig gevoel aan de anus veroorzaken. Aambeien zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk gaan bloeden als u naar het toilet gaat. Dit is zichtbaar als helderrood bloed op de ontlasting of bij het afvegen. Ook kan een aambei zomaar gaan bloeden. Bloed bij de ontlasting wordt in veel gevallen veroorzaakt door inwendige of uitwendige aambeien. Als aambeien naar buiten zakken, kan dit een vervelend, drukkend en pijnlijk gevoel geven.

jeuk, irritatie of pijn rond de anus pijn tijdens en/of na de stoelgang verlies van bloed tijdens de stoelgang een verzakking of verdikking bij de anus een verzakking of uitstulping van één of meerdere aambeien lekkage van ontlasting wat weer huidirritatie en hinderlijke jeuk veroorzaken de opgezwollen aambei geeft vaak loze aandrang en een propgevoel.

Bloedverlies wordt echter niet altijd door aambeien veroorzaakt. Het kan ook duiden op een ontsteking, een poliep of een tumor in uw darmen. Het is daarom belangrijk om altijd naar de huisarts te gaan als u last heeft van bloed bij de ontlasting. De huisarts kan vaststellen of aambeien inderdaad de oorzaak zijn of voorstellen om verder onderzoek te doen.

wat te doen tegen aambeien

Begin bij het begin en dat is een goede houding op het toilet. Blijf niet door lopen met klachten maar begin met het aanpakken van de belangrijkste oorzaak van aambeien, de verhoogde druk op de anus. Om druk in en rond het gebied te voorkomen is het belangrijk om te zorgen voor een natuurlijke zithouding op het toilet. Gebruik hiervoor het speciaal ontworpen hulpmiddel. De natuurlijke houding vermindert meteen de druk met het ontlasten waardoor je meestal gelijk verlichting van de klachten zult ervaren. Doordat je de oorzaak aanpakt van aambeien is de Squatty Potty onmisbaar bij het genezen van aambeien en niet minder belangrijk dat ze ook echt weg blijven. Vaak keren aambeien na behandelingen vanzelf weer terug omdat er alleen symptomen zijn aangepakt. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een regelmatige stoelgang en de ontlasting zacht te houden. Denk daarom aan vezelrijke voeding en drink veel water 6 tot 8 glazen per dag. Zorg voor dagelijkse lichaamsbeweging zoals een wandeling, hierdoor komen de darmen in beweging. Zitten zorgt voor continue druk op het gebied rond de anus, als het kan zit dan niet te lang achtereen. De darmen houden van regelmaat probeer daarom op een vast tijdstip te ontlasten. Bijvoorbeeld na het ontbijt of het avondmaal. Na een maaltijd neemt de beweeglijkheid van de darm namelijk toe. Ontbijt iedere dag, zodat de darmwerking opgestart wordt. Ook kan het helpen om een groot glas 0.5 l lauw water te drinken na het opstaan om de darmen te prikkelen. Ga naar het toilet als je aandrang voelt en als het kan stel dit dan ook nooit uit. Ophouden maakt de ontlasting hard. Bij irritatie en jeuk rond de anus kan het helpen om 3x daags en vooral na het ontlasten goed af te spoelen met warm water. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de douchekop en geen zeep. Ook een warm bad zorgt er voor dat de anus zich kan ontspannen en de klachten verminderen. Draag katoenen ondergoed en gebruik geen inlegkruisjes. Gebruik geen vochtig of gekleurd toiletpapier. Vermijd het gebruik van prikkelende stoffen zoals alcohol, scherpe kruiden, koffie, koolzuurhoudende dranken of chocolade, als je hier gevoelig op reageert. Kijk niet meer op tegen een pijnlijk toilet bezoek en verminder meteen de druk door in een natuurlijke houding je behoefte te doen. Pak de oorzaak aan van aambeien en zorg er voor dat ze niet meer terug komen.

aambeien oorzaak

De belangrijkste oorzaak van aambeien is verhoogde druk op de zwellichamen net boven de anus. Deze kunnen geïrriteerd raken, opzwellen en uitzakken waardoor er aambeien ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door:

Een verkeerde zithouding op het toilet
Langdurig op het toilet zitten: door verslapping van de bekkenbodemspier vermindert de ondersteuning van het weefsel rondom de bloedvaatjes, waardoor deze kunnen uitzetten en afzakken. Obstipatie: bij obstipatie gaat de ontlasting moeizamer omdat deze te hard is. Hierdoor gaat u harder persen als de ontlasting komt en ontstaat er te veel druk op de zwellichamen. Te weinig lichaamsbeweging en/of een zittend beroep: mensen die weinig bewegen hebben vaak een harde, droge ontlasting. Daarnaast kan veel zitten de druk op de anus verhogen. Aambeien komen daardoor vaker voor bij mensen die een zittend beroep hebben. Overgewicht: een te hoog lichaamsgewicht verhoogt de druk op de anus en kan daarnaast ook een oorzaak zijn van verstopping. Diarree: door veelvuldige en vaak met kracht passerende ontlasting kunnen de bloedvaatjes beschadigen. Het ouder worden: door slijtage van het weefsel rondom de bloedvaatjes. Zwangerschap: tijdens de zwangerschap en de bevalling hebben vrouwen een verhoogd risico op aambeien door toename van de druk op de anus.